Diferents tipus de test

Actualment la detecció de  la COVID-19 es fa mitjançant dos tipus de proves: les PCR i les anàlisis serològiques. 

Sembla que tornem a la “normalitat” amb una possible segona onada. Una de les mesures que s’hauria d’adoptar, tant per part d’empreses com de particulars, és la realització de proves que ens permetin saber si estem o hem estat infectats per SARS-*CoV-2 (virus causant de la malaltia Covid-19). 

Aquest virus té un període d’incubació que oscil·la entre 3 i 7 dies entre el contagi i l’inici dels sintomas. És important destacar que el quadre clínic de la infecció és molt variable i a més per a complicar-lo més, existeixen pacients asimptomàtics, que donen PCR positives i són capaces de transmetre la malaltia sense ser-ne conscients. Tot això dificulta el seu diagnòstic i control, per això és tan necessària la realització d’aquests test per a estudiar la seva traçabilitat i així poder determinar els focus de contagi.

A continuació expliquem les diferències:

Test PCR o Reacció en Cadena de Polimerasa

Aquests test es realitzen mitjançant una presa de mostra nasofaríngia i detecten material genètic del virus (ARN). 

Un resultat PCR positiu indica la presència del virus a l’organisme en aquest moment. Han d’analitzar-se en un laboratori amb la infraestructura adequada, i ser interpretades per un especialista en Microbiologia Clínica. 

És una prova molt valguda per al seguiment de pacients infectats i recomanar mesures d’aïllament fins a l’obtenció de resultats negatius, però cal tenir en compte que el major rendiment és d’uns 3 dies abans de l’inici dels símptomes fins als 10-15 dies. Una vegada passat aquest període poden quedar rastres del virus en les cèl·lules epitelials del tracte respiratori durant un període més llarg, podent continuar donant un resultat positiu

Test serològics: qualitatius i quantitatius

Els test serològics es fan a partir d’una mostra de sang amb una sensibilitat de fins al 90%. 

El nostre sistema immunològic lluita i és capaç de detectar agents externs, desenvolupant anticossos específics per a lluitar contra el virus: les immunoglobulines. Són unes proteïnes que reconeixen, capten i bloquegen els virus perquè els limfòcits (les cèl·lules del sistema immune) els reconeguin i els eliminin. Les persones que han estat en contacte amb el virus, desenvolupen una resposta a la infecció generant anticossos.

Els anticossos són la resposta immunitària del nostre organisme, s’hagin desenvolupat símptomes o no. Per tant aquesta prova el que detecta són els anticossos produïts pel nostre propi organisme.

Una persona contagiada de COVID-19 no dóna positiu de manera immediata al contagi, sinó que requereix almenys 3 – 4 dies per a fer-ho, ja que l’organisme triga un temps a produir els anticossos

Els tests serològics mesuren els nivells de Inmunobglobulina M (IgM), que és el primer anticòs que fabrica el cos per a combatre una nova infecció i la Immunoglobulina G (IgG): La seva presència indica l’evolució de la infecció.

Volem recomanar-li que davant qualsevol dubte demani Cita prèvia tant per a realitzar el test com per a una consulta amb el nostre metge de capçalera/família.

Significats resultats test COVID
Com interpretar els resultats del PCR i Test Serològics