Test Antígen en 15 minuts
Test Nasofaringi – test Antígens – test ràpid

 

Test ràpid que detecta el virus en 15 minuts

En aquests moments, tornem a tenir problemes amb els contagis per la segona ona de Covid-19, a més, a arribat el fred, la grip, i hem de sumar que a curt termini no s’espera una vacuna. Tot això ha portat a implementar mesures que restringeixen la mobilitat tant de manera perimetral com en els horaris, amb tocs de queda nocturns, prohibició d’activitats socials de més de 6 persones i recomar la necessitat de responsabilitat.

També tenim alguna notícia encoratjadora, que s’ha produït a les últimes setmanes amb l’aparició d’una nova eina per a reduir la transmissió del coronavirus que permet la detecció de brots i facilita l’anàlisi a gran escala amb rapidesa i fiabilitat, són els anomenats test ràpids d’antígens, que des d’aquest Dilluns ja estan disponibles en el Centre Mèdic.

Per a què serveixen aquest tipus de proves diagnòstiques?

El test ens permet realitzar anàlisis freqüents, a gran escala, són portàtils, escalables i fàcils d’usar per tractar d’identificar a les persones que, amb símptomes o sense ells, podrien ser contagiosos en aquest moment. Per les característiques d’aquesta mena de prova fa que sigui molt interessant per a àmbits com l’educatiu, sanitari, sociosanitari… ens permeten l’exclusió d’una persona, (per exemple, d’un esdeveniment en un espai tancat) reduint el risc de propagació, per tant de transmissió i d’infecció a la resta dels assistents. I ens ha donat una treva per tornar a la “normalitat”.

Aquestes proves ens permeten d’una manera ràpida valorar si és Covid o alguna altre infecció respiratòria. A més, obtenim el resultat al mateix centre o punt sanitari sense haver d’esperar la resposta diversos dies, en uns 15 minuts podem saber si existeix o no infecció activa, i començar abans el possible aïllament domiciliari o la quarantena.

Com funcionen? Aporten fiabilitat?

Els test d’antígens detecten una proteïna del virus per a determinar si algú està actualment infectat. La prova consisteix a recollir una mostra mitjançant un hisop nasofaringi, això és, el tracte respiratori superior. És un procediment similar al d’una PCR, però sense necessitat d’analitzar el resultat al laboratori.

Aquests test han estat aprovats per les agències reguladores, presenten una sensibilitat del 93,3% i una especificitat del 99,4% en persones amb sospites d’haver estat exposades al virus o que presentaven símptomes en els set dies previs. Autoritzat per al seu ús per professionals sanitaris, no requereix instrumentació.

Com poden contribuir a la situació?

  • Incrementar el nivell d’accés a les proves. No requereixen laboratoris sofisticats per a la seva realització. Es fan en qualsevol lloc.
  • Són més barates, per la qual cosa es podrien realitzar proves a la població amb major freqüència. 
  • Permeten incrementar l’escala de les anàlisis i realitzar proves massives a milions de persones per a reduir el risc de propagació de la malaltia
  • Indicat per als qui hagin estat en contacte estret amb una persona que doni positiu en Covid i no tinguin símptomes.

Llavors que passa amb els PCR i proves serològiques?

Els test d’antigen NO serveixen per a reemplaçar a les PCR o serològics com a proves de garbellat. És una prova que s’ha de complementar i que gràcies al seu disseny són senzilles d’interpretar. Reflecteixen millor la fase de contagi, perquè l’antigen reconeix replicació viral activa mentre que les PCR són més completes, identifiquen fragments del genoma del coronavirus, fins i tot quan aquest ja ha deixat de ser contagiós.

Encara que les dues proves tenen una semblances incomoda i molesta, la manera en què es pren d’exsudat nasal. Esperem que en un futur pròxim puguin ser realitzades amb saliva que és menys molest i més fàcil.

Amb tot això, unes festes nadalenques amb la família s’albira com a possible y sense risc de coronavirus.