La infermera i la diabetis

#LasEnfermerasMarcanLaDiferencia

Dia Mundial de la Diabetis

Com cada any, el dia 14 de novembre es commemora #DíaMundialDeLaDiabetes. La intenció és contribuir a generar a tot el món una major consciència i coneixement del problema que suposa la malaltia. Va ser instituït per iniciativa de la Federació Internacional de la Diabetis (FID) i l’OMS per ser l’aniversari del naixement de Frederick Banting, qui, juntament amb Charles Best, va tenir un paper determinant en el descobriment en 1922 de la insulina.

El cercle blau és el logotip a nivell mundial amb el qual es vol donar a conèixer la malaltia. Té un significat positiu, en moltes cultures, el cercle simbolitza la vida i la salut. El color blau representa el cel que uneix a totes les nacions i és el color de la bandera de Nacions Unides. El cercle encarna la unitat de la comunitat internacional en resposta a l’augment de persones afectades per la diabetis.

Enguany el lema és “La infermera i la diabetis” per a visibilitzar la labor del personal d’Infermeria i d’altres professionals sanitaris, demostrant que és cada vegada més important la seva implicació en el control d’aquesta malaltia silenciosa que continua augmentant dia a dia cada any. En 2019 vivien 463 milions (1 de cada 11) d’adults amb diabetis i s’espera que en 2030 augmenti fins als 578 milions. I el que és pitjor 1 de cada 2 adults amb diabetis està sense diagnosticar.

El personal d’infermeria sol ser el primer professional amb qui interactua el malalt de diabetis. Són els encarregats de la cura, establint una relació propera, permetent avaluacions periòdiques, observació de l’estat i derivació a l’endocrí o altres professionals, possibilitant un diagnostico d’hora que asseguri nous tractaments ràpidament. Té un enfocament per tant multidisciplinari, i intervé de manera directa en diferents etapes de la vida del pacient, especialment en aquells amb patologies cròniques.

També tenen una labor atenció molt important; d’una banda donant suport psicològic i per un altre una part educativa. En la part educativa és crucial la formació per a l’autocontrol, els consells de nutrició, vitals per a mantenir la malaltia a ratlla, i també el treball en la prevenció i conscienciació per a combatre els factors de risc dels malalts amb diabetis tipus 2.

La persones que viuen amb diabetis necessiten suport per a comprendre la seva condició de malalts i aprendre a viure amb ella. Aquest suport ajuda a detectar una altra sèrie de malalties que es poden associar a la diabetis com per exemple: impotència sexual, neurópatías, problemes oculars, de circulació, de ronyó i fins i tot l’anomenat peu de diabètic (portar un control de l’estat dels peus permet evitar riscos greus com l’amputació). 

Una visita regular al personal d’infermeria pot suposar un diagnòstic primerenc I permet controlar altres malalties subjacents, ser derivat a altres professionals, com per exemple; visites al podòleg, revisions oculars, analísis…

Conegui el seu risc a la diabetis tipus 2

En el link que adjuntem la FID ha creat una avaluació del risc de diabetis en línia, l’objectiu de la qual és predir el risc que un individu desenvolupi diabetis tipus 2 en els pròxims deu anys.

La prova triga només un parell de minuts a completar-se. És una forma ràpida, fàcil i confidencial d’esbrinar el seu risc de desenvolupar diabetis tipus 2.

Començar al test

Posem el nostre gra de sorra 

La FID també ha creat una aplicació selfie per a donar a conèixer a l’opinió publica el significat del cercle blau reforçant el seu paper com a mitjà per a atreure l’atenció cap a aquesta malaltia. Per a això, la FID va presentar una divertida manera de promocionar el símbol blau: a través de la seva nova aplicació ‘Selfie’ del DMD. 

I volem animar-vos a participar en aquesta iniciativa i que ho compartiu a través de les xarxes, la imaginació és el límit

Aquests són els consells que dóna la IDF sobre com realitzar la teva ‘selfie’ del cercle blau:

  1. Descàrrega l’aplicació del teu dispositiu IOS o Android
  2. Permet al Dia Mundial de la Diabetis que faci servir la foto perquè es pugui compartir en la pàgina de Facebook
  3. Fes una ‘selfie’ o selecciona una foto de la teva galeria d’imatges
  4. Mou el cercle blau al voltant de la imatge. Usa la teva creativitat!
  5. Comparteix el teu ‘selfie’ amb els teus amics i afegeix un missatge personal. link #WDD