chequeo periódico urológico
sin miedo a una revisión urológica

 

Sense por a la revisió mèdica urològica

Mai ens cansarem d’insistir en la necessitat de fer-se una revisió urològica periòdica dels homes. Les dones tenen molt clar quan començar a acudir a revisions ginecològiques, els qui semblen no tenir-ho prou clar són els homes. Però, quan trepitjar per primera vegada la consulta de l’uròleg?, no és millor anar a revisions periòdiques? perquè és un tema tabú? què em trobaré en la consulta?.

La visita a l’uròleg és una pràctica poc habitual. En moltes ocasions és un tema tabú. Anar a l’uròleg es veu públicament com tenir problemes sexuals, la qual cosa porta a molts homes a ocultar-ho per vergonya. En altres casos és la por d’enfrontar-se a una primera consulta, encara que el més trista és, que els més reticents a una revisió mèdica semblen ser els joves.

Quan realitzar la primera visita?

No hi ha una edat exacta per a realitzar una primera visita encara que, diferents societats internacionals, com l’Associació Europea d’Urologia, recomana una primera revisió als 40 o 45 anys en els homes i que a partir dels 50 hauria de ser cita obligatòria cada any. Cal aclarir que, en cas de tenir antecedents familiars en patologies relacionades amb la urologia, es recomana començar abans amb les revisions mèdiques. Aquestes revisions poden suposar la detenció amb antelació de malalties que en molts casos són asimptomàtiques durant un període llarg, i que quan es comencen a sentir els símptomes a vegades ja és massa tarda o es compliquen els tractaments.

Però, Què és un uròleg?

L’uròleg és el metge especialista en el sistema urinari (masculí i femení) i el de l’aparell reproductor masculí. És qui s’encarrega de tractar malalties com les litiasis renals, els problemes vesicals i prostàtics, les infeccions d’orina o els problemes sexuals masculins…

  • Té una labor oncològica, amb la detenció de tumors de bufeta, testicles i en la pròstata. Cal pensar que el càncer de pròstata és curable si es detecta primerencament, és asimptomàtic, no avisa! I quan avisa pot ser massa tard.
  • També tracta altres patologies vinculades a l’aparell urinari, com les pèrdues o infeccions d’orina.
  • L’obstrucció benigna de pròstata, encara que és més freqüent a partir dels 50 o 60 anys, també pot aparèixer als 40. Tractar aquesta malaltia des dels seus primers símptomes prevé complicacions i pot reduir la necessitat d’una operació.
  • Podeu consultar qualsevol tema sexual com per exemple la disfunció erèctil, l’ejaculació precoç o la falta de desig sexual.
  • També podeu preguntar sobre aquells problemes escrotals o peneanos que sempre us han preocupat com aquest testicle que a vegades puja a l’engonal, aquest bony sobre la pell de l’escrot, aquestes perlites per sota del gland o aquesta lleugera curvatura del penis cap a un costat…

Com serà aquesta primera consulta?

És trist però en general quan un pacient acudeix per primera vegada, ja porta al seu cap alguna consulta sobre una possible malaltia. I en molts casos és la seva company/a de viatge qui empeny a fer el primer pas.

A la primera visita, l’especialista realitza una petita entrevista al pacient per a conèixer altres possibles patologies o antecedents i així completar l’historial mèdic. Ens pregunta sobre els hàbits urinaris i sexuals del pacient, i fa una exploració física que abasta el penis, els testicles i la pròstata. El normal és fer el primer tacte rectal perquè l’uròleg determini si tot està correcte o no. Si això és el que us fa por, només dir que dura uns 30 segons i que no fa mal.

L’especialista pot recomanar fer una anàlisi de sang, una ecografia urològica, una fluxometria o una biòpsia de la pròstata, per a completar encara més el diagnòstic. Si es detectessin alteracions del desig sexual, l’erecció o l’ejaculació, el metge també pot dur a terme altres estudis com poden ser analítiques per a valorar nivells hormonals, proves d’imatge per a observar la integritat del tracte uretral o avaluar el funcionament vascular del penis per si hi hagués problemes d’erecció.

i les dones?

Si, convé remarcar que les dones també han de dirigir-se a aquest especialista en cas de patir un trastorn tan freqüents com la incontinència urinària, detectar la presència de sang a l’orina o molèsties a l’orinar, són símptomes que alguna cosa no marxa bé i que cal posar-se en mans de l’uròleg.

Ja ho veieu, l’uròleg és un metge més. Cal que els homes acabin amb la seva reticència a realitzar-se una revisió mèdica urològica i ho vegin com una visita rutinària a partir d’una certa edat. Una visita que els pot aportar un benefici per a la salut i una millor qualitat de vida.

Així que fora pors!

 

Datos curiosos urología
curiosidades estadísticas urología