mal ale amb la mascareta

 

Et fa mala olor l’alè amb la mascareta?

La mascareta és un dels elements definitoris de la situació sanitària que vivim a causa del Covid. Ara ja la percebem com d’ús normal i és una de les principals mesures preventives que ajuda a frenar els contagis del coronavirus. Amb el seu ús ens protegim a nosaltres mateixos de les gotetes que s’expulsen en parlar o en respirar o en esternudar i alhora protegim als altres evitant que les nostres pròpies gotetes es dispersin, ja que és la principal via de transmissió.

Al principi va haver-hi controvèrsia, des del passat dia 21 de maig segons una ordre ministerial és obligatori el seu ús per part de tota la població a partir dels 6 anys.

Obligatorietat l’ús en transports públics, que afecta també la vida al carrer i establiments tancats, sempre que no es pugui garantir la distància de seguretat de 2 metres.

El seu ús a suposat acostumar-se a les petites incomoditats que causa: dificultat i angoixa en usar-les, aparició de lesions a la pell com a enrogiments, acne, etc. que ens obliga a tenir més cura de la pell de la cara, aprendre a ajustar-la per a evitar l’enfarfec/nosa de que s’entelin els crystals de les ulleres pel baf… 

Una altra molèsties és l’olor desagradable que pot aparèixer en la mascareta. Això pot ser degut a l’ús inadequat (excedir les hores recomanades d’ús) o per un problema de salut. 

Que causa la mala olor?

En respirar expulsem la saliva i altres partícules que es van concentrant el teixit de la mascareta, que es caracteritza per ser impermeable, quan aquestes partícules s’assequen és quan es pot arribar a percebre l’olor desagradable

Una altra causa pot ser, que la persona ja tingui un problema d’halitosi o mal alè. És un problema que el sofreixen o han sofert un 25% de la població i pot ser degut a innombrables causes. A vegades és fàcil i es té clara quina és la causa en unes altres és una pista que alguna cosa no funciona bé i que ens avisa que podem tenir alguna malaltia que encara no s’ha diagnosticat. 

Les causes més comunes del mal alè

Segons algunes fonts mèdiques gairebé el 90% dels casos s’originen en la boca, pel fet que es produeixen massa gasos en la cavitat bucal. Les causes més habituals són els bacteris que provoquen la periodontitis. La llengua vellosa, provoquen que s’acumulin restes i generen bacteris que augmenten el risc de sofrir halitosi.

Però què passa amb el 10% restant? una gran part prové de l’aparell digestiu. El reflux gastroesofàgic o la heliocobacter pylori poden ser el causants. En resum aquest 10% pot ser degut a:

  • L’aparell respiratori
  • A l’aparell digestiu
  • Origen sistèmic

 Infografia de causes de l'halitosi

També pot ser degut a altres causes no patològiques, 

causes circumstancials que origina sequedat bucal o la ingesta d’uns certs aliments o mals hàbits, com: Parlar durant molta estona, després de fer esport, en aixecar-se sol produir-se episodis de mal alè degut a la falta d’hidratació. També aliments com l’all, l’alcohol i el tabac pot causar aquests problemes.

Que cal fer per a evitar-ho?

Aquí van uns consells per prevenir aquesta olor desagradable:

  1. Canviar les màscares per una nova, seguint les instruccions del fabricant. Les màscares quirúrgiques provoquen menys sensació d’halitosi que les FFP2
  2. Recórrer a esbandides amb xilitol un parell de vegades al dia.
  3. Mastegar xiclets o caramels amb xilitol o sorbitol. Ens servirà per a combatre el mal alè, en mastegar o xuclar generem saliva, que hidrata la boca i realitza un efecte neteja.
  4. Mantenir una correcta higiene bucodental. Raspallar-se les dents i les genives després dels menjars durant 2 minuts. 
  5. Evitar fumar i consumir begudes alcohòliques.
  6. No consumir aliments com la ceba, l’all i el cafè, són aliments que solen causar un alè desagradable, i mantenir una alimentació equilibrada, sana i saludable.
  7. Beure suficient aigua. Beure aigua durant tot el dia, en espacial en aixecar-te per a impedir la sequedat en la boca. Al final, per allò de “Qui no es consola és perquè no vol”, aquesta mala olor pot ser una alerta, un crit d’atenció del nostre organisme per a ajudar-nos a detectar malalties i poder posar solucions. Si veus que després de seguir aquestes 5 recomanacions l’olor persisteix, No el dubtis,
  8. Consulta amb un professional mèdic per detectar l’origen.