blog-osteoporosis
L’estructura òssia del nostre cos, també sofreix

 

Densitometria per prevenir l’osteoporosi…

L’osteoporosi, és una malaltia silenciosa que ataca a poc a poc i sense avisar. És asimptomàtica, i les persones no s’adonen de la poca mineralització dels seus ossos, fins que aquests són ja fràgils, es trenquen amb un simple cop o caigudes. Però es pot diagnosticar precoçment d’una manera molt senzilla podent evitar així les seves conseqüències. 

A qui afecta l’osteoporosi?

Es produeix per una falta de calci, per això les dones tenen més predisposició a presentar aquesta malaltia després de la menopausa, i es pot sofrir de manera freqüent a partir dels 30 anys. Són les estrenes els que en l’etapa fertil de la dona, faciliten el metabolisme del calci, per això quan aquesta etapa acaba són més vulnerables.

Però no ens equivoquem, no és una malaltia exclusivament femenina, una de cada tres dones majors de 50 anys sofrirà una fractura per aquesta causa, també ho farà un de cada cinc homes.

Factors de risc de l’osteoporosi

  • Edat superior a 65 anys
  • En les dones, menopausa abans dels 45 anys
  • Antecedents familiars, (pares o germans)
  • Fractura prèvia per fragilitat, especialment de maluc, columna o canell
  • Fumar
  • Consum excessiu d’alcohol
  • Sota pes
  • Patir algunes malalties com: diabetis tipus 1 o 2, artritis reumatoide i/o hipertiroïdisme.
  • Tractament amb glucocoriticoides, inhibidors de la bomba de protons i/o de la aromatasa
  • Malnutrició crònica
  • Dolenta absorció intestinal

 

Prevenir l’osteoporosi

La prevenció és important, i en aquest cas pot resultar clau. És importantíssim assegurar-nos d’una ingesta i absorció adequada del calci, conèixer la seva metabolització.

Una dieta curada també ajuda, una de les principals font de calci són els lactis, encara que també ho podem trobar el peix, la soia, l’arròs o el suc de taronja, la col arrissada, el bròcoli, el cabdell…

Una bona absorció de la vitamina D, és important, aquesta vitamina és sintetitza a la pell amb l’exposició als raigs de sol i només sin necessaris uns pocs minuts al dia.

I a més exercici físic per a assegurar-nos de la fixació a l’os, l’activitat física enforteix i coordina el sistema muscular beneficiant a l’esquelet i evita un 25% de les fractures.

Mesures de detecció

El primer és parlar amb el nostre doctor per a realitzar una història clínica, a fons i completa, de manera que li sigui fàcil anticipar-se a possibles malalties. En el cas de l’osteoporosi, la densitometria òssia aporta les dades objectives per al diagnòstic i el seguiment. Altres proves que també són rellevants serien els marcadors analítics dels nivells de vitamina D, els de remodelat ossi i altres que l’especialista determinés segons sigui cada cas”.

Què és una densitometria?

La  densitometria  és una prova diagnòstica que mesura el grau de mineralització de l’os i que s’aplica tant en el diagnòstic precoç de l’osteoporosi com en el control de la seva evolució i valoració terapèutica.

Els equips de densitometria d’última generació permeten estudiar la distribució corporal total i determinar el component gras i magre.

Aquests paràmetres són molt útils en l’estudi dels pacients amb obesitat, ja que permeten realitzar una anàlisi detallada de la composició corporal.

Com sempre s’ha dit més val prevenir que guarir, , si sou dones en período menopàusic (passat 12 mesos des de l’última menstruació), no està de més sotmetre’s a aquesta prova per a examinar l’estat dels seus ossos. Els homes,  tampoc estan exempts de sofrir osteoporosis sent convenient realitzar la prova a partir dels 55 o 60 anys d’edat.

Si vols saber en què consisteix aquesta prova, aquí t’ho expliquem,