Glicèmies

glucometro

És un examen que mesura la quantitat d’un sucre anomenat glucosa en una mostra de sang. La glucosa és una font important d’energia per a la majoria de les cèl·lules del cos. Els carbohidrats que es troben en les fruites, els cereals, el pa, la pasta i l’arròs es transformen ràpidament en glucosa en el cos. Això eleva el nivell de glucosa a la sangre.Las hormones produïdes en el cos ajuden a controlar els nivells de glucosa a la sang. Per realitzar l’examen de glucèmia es necessita una mostra de sang.

Qunia preparació prèvia necessita el pacient per a aquesta prova?
L’examen es pot fer de dues maneres:

  • Després de no haver menjat res (en dejú) durant almenys 8 hores.
  • En qualsevol moment del dia (aleatori).

 

Què es pot diagnosticar gràcies a aquest examen?
La diabetis és una malaltia crònica en què puja el sucre en la sang (glicerina) per un dèficit de producció d’insulina i / o un defecte en la seva funció. Tot i que hi ha molta glucosa circulant a la sang, les cèl·lules no la poden fer servir doncs els falta l’acció de la insulina per això. El nostre organisme no està preparat per tenir tanta sucre en la sang i això genera complicacions.

Quins resultats podem obtenir d’aquesta prova?
La glucosa normal a la sang varia entre 70 i 99 mg / dl en dejú i s’eleva cada vegada que un menja, arribant a 140 mg / dl fins a dues hores després de dinar. La majoria de les vegades, el nivell de glucèmia estarà per sota de 125 mg / dL. Si li van fer un examen de glucèmia aleatori, un resultat normal depèn de quan va ser l’última vegada que va menjar.

Què vol dir que els resultats no són normals?
Si li van fer un examen de glucèmia en dejú:

  • Un nivell de 100 a 125 mg / dl vol dir que vostè té una alteració de la glucosa en dejú, un tipus de prediabetis. Això incrementa el risc de desenvolupar diabetis tipus 2 amb el temps.
  • Un nivell de 126 mg / dl o més gairebé sempre vol dir que vostè té diabetis.

 

Si a vostè li van realitzar un examen de glucèmia aleatori:

  • Un nivell igual o superior a 200 mg / dl sovint vol dir que té diabetis.

 

El metge ha d’ordenar un examen de glucèmia en dejú, un examen d’HbA1c o prova de tolerància a la glucosa segons el resultat de l’examen de glucèmia aleatori. En algú que té diabetis, un resultat anormal en l’examen de glucèmia aleatori pot significar que la diabetis no està ben controlada.

  • Quan el seu glucèmia és alta (hiperglicèmia), vostè pot tenir aquests símptomes comuns: boca seca, set, orinar freqüentment, cansament i visió borrosa. Si té qualsevol d’aquests símptomes, feu una prova de glucèmia immediatament. Els motius de glucèmia alta inclouen menjar massa, tenir menys activitat de la usual, estar malalt o sota estrès o necessitar un ajustament del seu medicament per diabetis.
  • La glucèmia baixa (hipoglicèmia) pot passar quan vostè està prenent el seu medicament per mantenir els seus nivells de glucèmia a prop dels normals. No obstant això, això no és un motiu per deixar de tractar de controlar la seva diabetis; només vagi amb compte amb els nivells de glucèmia baixos. La glucèmia baixa generalment és causada per menjar menys o més tard del que és habitual, tenir més activitat de l’usual, o prendre un medicament per diabetis que no és adequat per a les seves necessitats.

 

A tenir en compte:
Quan s’introdueix l’agulla per extreure la sang, algunes persones senten un dolor moderat; altres només senten una punxada o sensació de picada. Posteriorment, pot haver una mica de sensació pulsatiu o un hematoma lleu, els quals aviat desapareixen.