Electrocardiograma

CRT_12S_4d5bf02dda3f0

Un electrocardiograma (ECG) és un examen que registra l’activitat elèctrica del cor, que es produeix en cada batec cardíac. Aquesta activitat elèctrica es registra des de la superfície corporal del pacient i es dibuixa en un paper mitjançant una representació gràfica o traçat, on s’observen diferents ones que representen els estímuls elèctrics de les aurícules i els ventricles.

Com es realitza l’electrocardiograma?
El professional mèdic connecta els cables de l’electrocardiògraf a la pell del pacient per mitjà d’adhesius o ventoses (elèctrodes). Els punts on es col·loquen els elèctrodes són: turmells, canells i pit . D’aquesta manera es recull el mateix impuls elèctric des de diferents posicions.

El que se sent durant l’examen
Un electrocardiograma és indolor. No s’envia cap tipus d’electricitat a través del cos. Els elèctrodes poden sentir freds quan s’apliquen per primera vegada. En casos rars, algunes persones poden desenvolupar una erupció o irritació on es van col·locar els pegats.

Quina preparació prèvia necessita el pacient per a aquesta prova?
Assegureu-vos que el metge sàpiga sobre tots els medicaments que vostè està prenent. Alguns medicaments poden interferir amb els resultats de l’examen.
No faci exercici ni prengui aigua freda immediatament abans d’un ECG a causa de que aquestes accions poden causar resultats falsos.
No hi ha cap contraindicació per a la realització d’un electrocardiograma, l’embaràs o la lactància, no afecten la realització de la prova.

Què es pot diagnosticar gràcies a aquest exàmen?
L’electrocardiograma avalua el ritme i la funció cardíaca a través d’un registre de l’activitat elèctrica del cor, per la qual cosa s’usa per diagnosticar problemes cardíacs, patologies pulmonars, trastorns dels ions, etc.

Quins resultats es poden obtenir per aquesta prova?
L’electrocardiograma (ECG) s’obté en molt pocs segons. No obstant això, la interpretació del registre requereix una formació específica i ha de ser realitzat per algun cardiòleg, metge o personal sanitari entrenado.Su metge li informarà dels resultats de l’electrocardiograma i li indicarà si precisa de noves revisions o la realització d’altres procediments. No totes les patologia cardíaques es reflecteixen en un ECG.
En la interpretació de l’electrocardiograma, l’especialista avalua principalment:
– La freqüència cardíaca, que en condicions normals està entre 60 i 100 batecs per minut.
– El ritme cardíac, que quan és normal es coneix com a ritme sinusal. Vol dir que el batec s’ha originat amb normalitat en el node sinusal i ha seguit les vies habituals pel cor sense interrupcions ni arítmies.
– Hipertròfies o creixements de les aurícules o dels ventricles.
Signes de falta de reg al cor (isquèmia) que produeixen canvis característics en algunes parts del traçat de l’ECG.

Recomanacions
El pacient ha de romandre tombat, relaxat, sense parlar, amb un ritme respiratori normal i amb els braços i les cames immòbils. A vegades, el metge pot demanar-li al pacient que contingui la respiració durant uns segons. Qualsevol moviment pot alterar els resultats.